UÇUCU KÜL ADSORPSİYONU İLE REAKTİF BOYA GİDERİMİ - Zeynep EREN; Filiz Nuran ACAR (Pamukkale University Journal of Engineering Sciences, 2004)
Uçucu külün sulu çözeltideki reaktif Chemactive D Black N'i adsorplama etkinliği adsorbent dozunun ve başlangıç boyar madde konsantrasyonunun bir fonksiyonu olarak incelenmiştir. Adsorpsiyon verilen Freundlich izotermine oranla Langmuir izotermine daha iyi uyum göstermiştir. Adsorpsiyon kapasitesi ortamın doğal başlangıç pH'inde (pH = 5.40) Q o = 6.75 mg/g'dır. Boyar madde giderim oranı 5, 10, 25, 50 ve 100 mg/L başlangıç boyar madde konsantrasyonlarında sırasıyla; % 100, % 98, % 98, % 82.5, % 66.31 olmuştur.