A MAGYAR GABONAFÉLÉK VERSENYKÉPESSÉGE A NEMZETKÖZI KERESKEDELEMBEN - ATTILA JÁMBOR (Köz-gazdaság, 2020)
Jámbor Attila 2008 decemberében védte meg doktori értekezését a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástani Doktori Iskolájában. Az értekezés három legfontosabb megállapítása, hogy (1) a hazai gabonafélék versenyképessége 1995–1998 évek átlagáról a 2003–2006 évek átlagára az EU15 országok esetén javult, az EU10+2 és Kelet-Európa esetén viszont romlott; (2) a feldolgozott gabonafélék semelyik vizsgált országcsoport esetében sem rendelkeznek magasabb versenyképességgel és/vagy magasabb komparatív előnnyel, mint az alapanyagok; (3) a hazai gabonakereskedelem esetében a komparatív előnyök stabilabbnak bizonyultak, mint a versenyképesség, azaz egy ország belső adottságai és nem a külső befolyásoló tényezők alapján érdemes értékelni a kereskedelem irányait. Ezen következtetések hátterét és a téma részletes kutatási eredményeit foglalja össze a cikk.