Non-sendromik dudak-damak yarıklı hastalarda 2.premolar ve 3.molar agenezisi - İmran Güner Akgül; Burcu Evlice (Selcuk Dental Journal, 2019)
Amaç: Bu çalışmanın amacı non-sendromik dudak-damak yarıklı (DDY) hastalarda maksiller ve mandibular 2. premolar (2PM) ve 3. molar (3M) agenezisinin prevalansını belirlemek ve agenezinin yarık bölgesi ile olan ilişkisini saptamaktır.Gereç ve Yöntemler: Bu retrospektif çalışmada 2009-2018 tarihleri arasında Çukurova Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’ne başvuran 201 DDY’li hastanın radyografik verileri ve hasta kayıtları incelendi. Asgari yaş sınırı 12 olarak belirlendi ve hastalar farklı yaşlarda alınan en az 2 Ortopantomograf ve konik ışınlı bilgisayarlı tomografi görüntüsünün olması ve herhangi bir genetik/doğumsal sendromunun bulunmaması şartıyla çalışmaya dahil edildi.Bulgular: 201 hastanın 85’i kadın, 116’sı erkekti. Hasta grubunda tek taraflı DDY olan 139 hastanın 51’i sağ, 88’i sol tarafta yarık hattına sahipti. İki taraflı DDY olan hasta sayısı 62 idi. Hastaların % 38.3’ünde 3M agenezisi, %32.3’ünde 2PM agenezisi saptandı. 109 hastada (% 54.2) en az bir diş eksikliği olduğu görüldü. Tüm yarık tiplerinde maksillada (N=56), mandibuladan (N=6) veya her iki çenede olduğundan (N=47) daha fazla eksik dişe rastlanmıştır (p < 0.05).Sonuç: Elde ettiğimiz veriler DDY’li bireylerde 3M ve 2PM agenezisinin yaygın olduğunu göstermektedir. DDY’nin lokalizasyonu ile etkilenen ve karşı çenedeki eksik 2PM ve 3M arasında anlamlı bir ilişki bulunmamaktadır.ANAHTAR KELİMELER