Spolupráce se školou pohledem rodičů žáků pocházejících z etnických menšin - E. Švarcová; J. Mareš (Pedagogická Orientace, 2006)
Příspěvek se zabývá problematikou dětí i rodičů z menšinového prostředí, začleňováním menšin, bariérami v dialogu mezi rodiči a učiteli, seznamuje s vietnamskými kulturními tradicemi. Součástí příspěvku je empirická sonda, jejímž cílem bylo zjistit od rodičů jiného etnika, jaké jsou podle jejich názoru nejčastější bariéry mezi rodiči z etnických minorit a českou školou, jak hodnotí český školský systém ve srovnání se školským systémem ve své zemi, jaké jsou podle jejich názoru rozdíly ve spolupráci rodiny se školou v čR a v jejich zemi.