MADENCİLİKTE YATIRIM PROJELERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE SEÇİM - Mustafa Gözen; Tibet Cebesoy (Pamukkale University Journal of Engineering Sciences, 1997)
Alternatif projelerin değerlendirilmesi ve bunların arasından en cazip olanın seçimi, kısa ve uzun vadeli maden planlamalarında dikkatle ele alınması gereken önemli çalışmalardır. Birden fazla yatırım projelerini değerlendirme tekniğinin olması, değerlendirme çalışmaları açısından avantaj teşkil etmesine rağmen, tekniklerin ortaya koyduğu sonuçların birbirinden farklı olması, optimum kararların alınmasını zorlaştırmaktadır. Bu makalede, alternatif projelerin değerlendirilmesi ve seçiminde en fazla kullanılan net bugünkü değer ve iç karlılık oranı yöntemleri incelenmiş ve verilen bir örnekle de her iki tekniğin ortaya koyduğu sonuçlar yorumlanmıştır