A SIKERES FELZÁRKÓZÁSTÓL A HANYATLÁSIG – A MEDITERRÁN ORSZÁGOK AZ EURÓPAI UNIÓBAN - BEÁTA FARKAS (Köz-gazdaság, 2020)
Az Európai Unió mediterrán országai látványos eredményeket tudtak felmutatni a gazdasági felzárkózásban a 2008-as válság előtt, ma viszont az euróövezet veszélyzónájává váltak. Ez az ellentmondás feloldható, ha megismerjük azokat az intézményi változásokat, amelyek az 1970-es évek világgazdasági válsága és strukturális átalakulása után mentek végbe. A felemás reformokat elfedték az euró bevezetésével járó előnyök, de a 2008-as válsággal kíméletlenül felszínre kerültek ezeknek az országoknak a gazdasági gyengeségei.