”Den laglösa fantasin till makten!” Det svenska 70-avantgardets uppror mot den rationella poesin - Per Bäckström (Nordlit: Tidsskrift i litteratur og kultur, 2005)
Syftet med denna artikel är att, med utgångspunkt i stenciltidskriften Guru Papers och uttalanden av Bruno K. Öijer, ge en bild av de avantgardistiska stämningar som härskade i svenskt kulturliv under den första hälften av 1970-talet. Denna strömning var inte bara inspirerad av 1910- och 20-talens europeiska avantgarde, utan även av andra traditioner såsom amerikansk modernism och avantgarde.