Sklerostin ve TWEAK’in Periodontitis Teşhisindeki Rolü - Gülay Tüter; Ece Güner (Selcuk Dental Journal, 2023)
Periodontitis multifaktöriyel etiyolojisi olan kronik inflamatuar bir hastalıktır. Hastalık biofilm içerisindeki patojenler tarafından başlatılmaktadır. Hastalık ilerledikten sonra görülen doku yıkımı konağa ait koruyucu ve yıkıcı mekanizmalar arasındaki dengesizlikten kaynaklanır. Periodontal hastalığın teşhisinde kullanılan geleneksel yöntemler, hastalık aktivitesi ve prognozuna ilişkin bilgi vermemektedir. Bu konuda son yıllarda sklerostin ve tümör nekroz faktörü benzeri zayıf apoptoz indükleyicisinin (TWEAK) inflamasyon ve kemik metabolizması üzerindeki etkileri incelenmeye başlanmıştır. Bu derlemenin amacı, sklerostin ve TWEAK’in periodontal hastalık patogenezindeki rolünün değerlendirilmesi ve sklerostin ve TWEAK’in periodontal hastalık teşhisi için yararlı birer biyobelirteç olup olmadığının incelenmesidir.