Eğitim Mekânları Girişinde Kurumsal Kimliğin Etkisi - Mehmet Noraslı; Ali Akçaova (Turkish Journal of Agriculture: Food Science and Technology, 2023)
Yapılan çalışmada, iç mekân tasarımının kurumsal kimlik ilkesiyle nitelikli hale getirilmesi hedeflenerek eğitim mekânlarında, duvar yüzeyi tasarımının yapılması, uygulanması ve böylece belirlenen örneklem alanlarının iç mekân tasarımıyla kurumsal kimliği kapsayıcı şekilde kullanıcıya kazandırılması amaçlanmıştır. Çalışmada materyal olarak Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nin girişinde bulunan duvar yüzeyleri kullanılmıştır. Çalışmanın metodunda, literatür araştırması yapılarak iç mimarlık disiplini üzerinden kurumsal kimlik ve eğitim mekânlarına odaklanılmıştır. Sonrasında örneklem alanlarını sürekli kullanan personel ve öğrencilerin görüş ve önerileri alınarak gözlem ve analizlerde bulunulmuştur. Buna bağlı olarak ele alınan eğitim mekânlarının girişlerinde kurumsal kimliği logo ile temsil eden, odaklayıcı aydınlatmalarla pekiştirilmiş, gelen misafir ve öğrencilerin fotoğraf çekinebilecekleri duvar yüzeylerinin olması gerektiği gözlemlenmiştir. Edinilen verilere göre, materyal olarak ele alınan eğitim mekânlarının kurumsal kimliğine göre duvar yüzeyi tasarımı yapılmış ve uygulanmıştır. Tasarımın uygulanmasından sonra, yerinde gözlem ve analizlere dayanarak personel ve öğrencilerin kuruma karşı aidiyetlik duygusunun geliştiği, gelen misafirlerin ve mezunların günümüzde yaygın olarak gerçekleştirilen fotoğraf çekme eyleminde bulunarak kurumun tanınırlığını arttırdığı, tasarımı yapılan duvar yüzeyinin ait olduğu mekâna kazandırılarak aktif hale geldiği görülmektedir.