TROMBOEMBOLIA ARTEREI PULMONARE - ASPECTE SPECIFICE LA FEMEI - Lilia DAVID (Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei: Ştiinţe Medicale, 2023)
În articol sunt prezentate datele din literatură privind aspectele specifice ale emboliei pulmonare acute la femei. S-a constatat că incidența generală a EP ajustată în funcție de vârstă și sex este mai mare la bărbați, totuși, riscul la femeile în vârstă l-a depășit pe cel al bărbaților de vârstă similară. Factorii de risc pentru EP la femei au inclus vârsta, afecțiunile reumatologice, terapia de substituție hormonală sau utilizarea contraceptivelor orale, sarcina și perioada postpartum, intervenții chirurgicale recente, imobilizarea, traumatisme, obezitate și insuficiență cardiacă. Femeile cu EP au tendința de a fi mai în vârstă, prezintă mai des la internare dispnee, hipotensiune arterială și semne de disfuncție ventriculară dreaptă și au niveluri mai mari de NT-proBNP în comparație cu bărbații. S-a dovedit că în cazurle cu EP sever femeile sunt supuse mai rar trombolizei. Complicațiile hemoragice majore au fost urmărite mai frecvent la femei. Nu s-au găsit diferențe bazate pe sex în ceea ce privește mortalitatea în spital și mortalitatea de toate cauzele la 30 de zile. Datele cu privire la mortalitatea pe termen lung în funcție de gender sunt limitate. Acest articol face parte din cadrul proiectului de stat cu cifrul 20.80009.8007.28