МОТИВ ФІТОМЕТАМОРФОЗ У ТВОРЧОСТІ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА ТА ОВІДІЯ - Natalia Ruda (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Літературознавство. Мовознавство. Фольклористика, 2024)
Вступ. Дослідження присвячено зіставному аналізу мотиву фітометаморфоз у поемі Овідія "Метаморфози" та трьох романтичних баладах Тараса Шевченка з метою встановлення спільних характеристик функціонування й з'ясування причин і авторських особливостей використання зазначеного мотиву. Незважаючи на поширений погляд, що сюжети аналізованих балад Тараса Шевченка навіяні літературним мистецтвом європейських романтиків і національними фольклорними мотивами, у роботі обстоюється раціональність проведення аналогій між використанням мотиву фітометаморфоз у поемі Овідія та баладній творчості українського поета.