ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИКОРИСТАННЯ АЗОТНИХ ДОБРИВ У ПРИКОРЕНЕВОМУ ПІДЖИВЛЕННІ КУКУРУДЗИ - В. Г. Молдован; Ж. А. Молдован (Зернові культури, 2021)
Наведено результати дослідження ефективності прикореневого підживлення кукурудзи азотними добривами у критичні фази розвитку рослин, з'ясовано його вплив на показники індивідуальної продуктивності рослин і урожайність зерна. Встановлено, що азотні добрива зумовлюють подовження вегетаційного періоду в рослин ранньостиглого гібрида ДН Меотида на 4–8 діб, а середньораннього – ДБ Хотин на 2–9 діб залежно від дози і способу підживлення. Разом з тим прикореневе підживлення рослин кукурудзи азотними добривами призводить до збільшення кількості продуктивних качанів у рослин гібридів: ДН Меотида – на 4,3–13,0 %, ДБ Хотин – на 2,1–5,3 % порівняно до контролю. Маса зерна з качана у цих гібридів збільшилася на 9,1–28,7 та 11,6–36,6 %, а маса 1000 зерен – на 4,6–17,6 та 7,3–21,4 % відповідно. Підвищення урожайності зерна в досліджуваних варіантах прикореневого підживлення азотними добривами рослин гібридів становило: ДН Меотида – на 1,24–2,47 т/га, або на 17,1–34,0 %, ДБ Хотин – на 1,41–2,65 т/га, або на 18,8–35,3 %. Найвищі показники індивідуальної продуктивності та урожайності зерна в кожного з досліджуваних гібридів кукурудзи відмічалися за внесення азоту в дозі N45 у фази 3–5 та 7–9 листів. Найменш ефективним виявилося внесення азотних добрив одноразово в дозі N90 у фазі 7–9 листків. Приріст урожаю зерна у ранньостиглого гібрида ДН Меотида порівняно до контролю становив 1,24 т/га, або 17,1 %, середньораннього – ДБ Хотин – 1,41 т/га, або 18,8 %. Прикореневе підживлення рослин кукурудзи у критичні фази розвитку азотними добривами не тільки оптимізує їх живлення та знижує непродуктивні втрати азоту, але й позитивно впливає на ріст і розвиток, формування площі листкової поверхні, показники індивідуальної продуктивності та забезпечує істотне збільшення урожайності зерна.