İslamofobinin Medyadaki Stratejik Gücü Olarak Televizyon Dizileri: Homeland Örneği - Ceyhun Bağcı; Vahit İlhan (Medya ve Din Araştırmaları Dergisi, 2018)
Medya, tarihsel süreç içerisinde İslamofobinin yaygınlaşmasında ve içeriğinin derinlik kazanmasında siyasilerden sonra en önemli fail konumundadır. Batı dünyasında yapılan çok sayıda araştırma, Batı’da müthiş bir İslam karşıtlığının varlığını ve bu sürece Batı medyasının önemli katkı sağladığını ortaya koymaktadır. Dolayısıyla medya mecralarının en fazla takip edilen çıktılarının ne tür bir söylem içerisinde olduğunu ortaya koymak önem kazanmaktadır. Bu tür tahakküm biçimlerinin nasıl işlediğini anlamak üzere yapılan araştırmaların bir parçası olmak, bu çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Avrupa medyasında İslam, öncelikle terörizm, uluslararası çatışma, köktendincilik, kadınlara yönelik baskı ve şiddet gibi konularla ilişkilendirilerek gündeme gelmektedir. İslamofobiyi besleyen bu yapının mimarlarından, belki de en etkililerinden biri dramatik program niteliğindeki televizyon dizileridir. Bu nedende Avrupa’da, Amerika’da ve Türkiye’de çok izlenilen ve ses getiren bir dizi olan ‘Homeland’ konu edilmiştir. Ortadoğu, İslam ve terörizm kavramlarını yan yana getiren dizi, anlatı yapısıyla dikkat çekici ve izleyicilerin konuyla ilgili anlam haritalarını oluşturma noktasında stratejik bir konumdadır. Bu kapsamda dizinin 7 sezonluk toplamda 84 bölümü içerik analizi yöntemiyle çözümlenmiştir. İncelenen Homeland dizisinde oryantalist ve İslamofobik yaklaşımın derin izleriyle karşılaşılmıştır. Batı değerlerinin merkeze konulduğu ve ‘iyi’ ile özdeşleştirildiği dizide, fiziksel şiddet unsurlarının yanı sıra terörle ilişkilendirilen İslam algısı bağlamında nefret, tehdit, korku ve intikam gibi şiddet unsurlarına yer verilmektedir. Bu yapısıyla İslamofobinin beslendiği önemli kaynaklardan biri olduğunu söylemek mümkündür.