Zagospodarowanie rekreacyjne doliny Warty w miastach Wielkopolski - Anna Januchta-Szostak; Agata Karaśkiewicz (Tourism, 2018)
Celem badań autorek była analiza struktury funkcjonalno-przestrzennej i stanu zagospodarowania terenów nadwarciańskich w miastach Wielkopolski pod kątem ich przydatności do rekreacji. Szczególną uwagę zwrócono na badanie dostępności rzeki i lokalizacji infrastruktury rekreacyjnej w dolinie Warty. Spośród 11 badanych miast Wielkopolski tylko w czterech: Koninie, Śremie, Poznaniu i Sierakowie, powstały odcinki bulwarów nadrzecznych. W pasie nadwodnym analizowanych miast znajduje się niewiele obiektów o funkcji rekreacyjnej związanej z wykorzystaniem sąsiedztwa rzeki. Atutem zagospodarowania turystycznego doliny Warty jest natomiast aktywizacja szlaku wodnego Wielkiej Pętli Wielkopolski, dzięki rosnącej liczbie przystani i marin, które znajdują się we wszystkich badanych miastach.