Razvitak Hrvatske od kaosa do autopoesisa - Ante Lauc (Ekonomski Vjesnik, 1992)
Autopoietična organizacija, kao prijedlog izlaza iz kaosa, pretpostavlja sinergiju EFEKTIVNOSTI, ETIKE, ESTETIKE I EKOLOGIJE; odnosno Pusićevih filtera dobrog, istinitog i lijepog. Navedeni kriteriji su osnova za procesiranje odluka u osobnom, organizacijskom, gospodarskom i kulturnom razvitku. Povezivanje ta četiri područja u jednu cjelinu je novi pristup u rješavanju problema, i daje šansu Hrvatskoj za kvalitetnu i brzu iznovu. Za osobni razvitak, koji u sadašnjoj situaciji mora biti pokretač izlaza iz krize od najveće je važnosti MOTIVACIJA I ZNANJE. Za organizacijski razvitak neophodan je timski pristup radu, a u gospodarskom investiranje u ljudski faktor. Kulturni razvitak se mora bazirati na poštenju i tu se kriju ogromni neiskorišteni potencijali. Povezivanjem i sinergijom istraživanih pojava i kategorija na suvremenim informatičkim osnovama stvorit ćemo pretpostavke za osobnu i zajedničku SLOBODU.