ОЦЕНКА СОСТОЯНИЯ ПОВЕРХНОСТНЫХ СТРУКТУР ПЛОДОВ ЯБЛОНИ В ПЕРИОД ХРАНЕНИЯ В ЗАВИСИМОСТИ ОТ КОНЦЕНТРАЦИИ КИСЛОРОДА И УГЛЕКИСЛОГО ГАЗА - USM ADMIN (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte reale si ale naturii, 2014)
În articol sunt descrise schimbările de structuri pe suprafaţă la 10 soiuri tardive de mere în timpul păstrării lor îndelungate, în funcţie de concentraţia de oxigen şi dioxid de carbon. Studiul modificărilor structurale în ţesuturile soiurilor tardive de mere pastrate până la 180 de zile, sub AC, a relevat următoarele tendinţe: capacitatea de păstrare îndelungată în lipsă de oxigen determinate de ratele componentelor biodegradate ale cuticulei şi epidermei, intensitatea de formare a spaţiilor celulare şi substanţele deponente (poli- şi monozaharide). Studiile noastre au permis, de asemenea, determinarea concentraţiilor de O2/CO2, a raportului optim pentru fiecare soi pe parcursul păstrării îndelungate. Cuvinte-cheie: strat complex protector al cuticulei, ceară, epidermă, păstrare îndelungată, AC.