Skokove ‘ilirske’ etimologije - Ranko Matasović (Folia Onomastica Croatica, 1995)
U sklopu znanstvenoga projekta »Najstarija jezična prošlost Hrvatske u jadranskom kontekstu« već nekoliko godina bavim se, zajedno s profesorom Matom Križmanom, proučavanjem jezičnih ostataka predrimskoga (predromanskog) stanovništva naših krajeva, osobito rimske provincije Illyricum. U ovom ću se radu pozabaviti samo jednim od brojnih problema s kojima se susreće istraživač predslavenskih supstratnih jezika u podruju antičkoga Ilirika, a to je pitanje supstratnih riječi u hrvatskome jeziku.