Disciplinske kazne za državne službenike - Damir Juras (Zbornik Radova Pravnog Fakulteta u Splitu, 2013)
U radu se daje prikaz i opis kazni koje se mogu izreći za lake i teške povrede službene dužnosti, uz prikaz povijesnog i komparativnog zakonodavstva. Autor zaključuje da je zakonom određen dostatan katalog kazni kako bi se sankcije mogle individualizirati prema specifičnostima svakog pojedinog slučaja kršenja službene dužnosti, ali predlaže da se u zakonodavstvo vrati kazna „uvjetni prestanak državne službe“ te da se kao pravna posljedica osude briše prikrivena uvjetna kazna, prema kojoj državnom službeniku prestaje državna služba ako u roku od godinu dana od izvršnosti disciplinske kazne bude utvrđena njegova odgovornost za novu tešku povredu službene dužnosti, budući je to suprotno načelu individualizacije kazne. po uzoru na njemačko pravo, autor predlaže da se za umirovljene državne službenike, neovisno da li je disciplinski postupak pokrenut dok su bili u službi, za djela počinjena u službi propišu kazne umanjenja mirovine i oduzimanja mirovine.