Przestępczość kobiet w wybranych teoriach kryminologicznych – konteksty płci kulturowej - Wojciech Andraszczyk (Polish Journal of Social Rehabilitation, 2017)
Celem niniejszego tekstu jest rekonstrukcja wybranych teorii kryminologicznych. Świadomie pomijam koncepcje o innym profilu, koncentrując się na kategorii płci kulturowej jako kluczowej. Celem moich rozważań nie jest przedstawienie całościowej wizji kryminologicznych koncepcji przestępczości kobiet lecz tylko pewnego jej wycinka. Treść narracji jest zatem częściowo reprezentatywna dla przedstawionego problemu, a w dalszych eksploracjach podejmę próbę uwzględnienia perspektyw teoretycznych w innych nurtach, które związane są ze studiami nad kobiecością (ang. gender studies).