Basiszorg in het verpleeghuis: longitudinale weergave van zorgproblemen gemeten door de Landelijke Prevalentiemeting Zorgproblemen - R. J. G. Halfens; E. Meesterberends; J. M. M. Meijers; N. C. van Nie; J. M. G. A. Schols (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2013)
Sinds 1998 wordt door de projectgroep Landelijke Prevalentiemeting Zorgproblemen (LPZ), jaarlijks bij een groot aantal gezondheidszorginstellingen de prevalentie, de preventie en de behandeling van een aantal zorgproblemen, zoals decubitus, incontinentie, smetten, ondervoeding, vallen en vrijheidsbeperkende maatregelen, gemeten. In dit artikel worden de trends van prevalentie, preventie en behandeling over de afgelopen jaren beschreven voor cliënten die verblijven op psychogeriatrische en/of somatische afdelingen van verpleeghuizen. Over het algemeen blijkt de prevalentie van deze zorgproblemen in de afgelopen jaren gedaald te zijn. Toch lijken de individuele interventies (preventieve maatregelen en behandeling) de afgelopen jaren over het algemeen niet echt veranderd. Geconcludeerd wordt dat de extra aandacht voor deze zorgproblemen waarschijnlijk tot een daling van de prevalentie heeft geleid. De achtergronden hiervan zullen verder onderzocht moeten worden. Voor een verdere daling zullen in ieder geval extra vervolgstappen gezet moeten worden. Beschreven wordt welke stappen de projectgroep hiervoor al genomen heeft.