بررسی ترکیب اسید چرب و پتانسیل تولید بیودیزل برخی ریزجلبک ها در زیستگاه های مختلف - مجتبی یزدانی; معصومه خسروی رینه; اکرم احمدی (زیست‌شناسی کاربردی, 2018)
بسیاری از جلبک ها مقادیر زیادی ذخایر روغنی تولید می کنند که می تواند به بیودیزل تبدیل شوند. جهت بررسی میزان تولید لیپید، ریزجلبک های Chlorella vulgaris، Scenedesmus obliqus و Spirulina platensis انتخاب شدند. نمونه برداری از مناطق مختلف انجام شده و در شرایط مناسب کشت داده شدند. بر اساس نتایج، کمترین میزان اسید چرب اشباع در گونه Chlorella vulgaris (79/21%) مشاهده گردید. اسیدهای چرب اشباع اسید لوریک (C12:0)، اسید مریستیک (C14:0)، اسید پنتا دسیکلیک (C15:0)، اسید پالمتیک (C16:0) و اسید استئاریک (C18:0) در تمامی گونه ها به میزان متفاوت مشاهده شدند. بیشترین میزان اسید چرب غیر اشباع در گونه Chlorella vulgaris مشاهده گردید. تنوع اسیدهای چرب نیز در گونه ها متفاوت است. بیشترین تنوع تعداد اسیدهای چرب در گونه Scenedesmus obliques با تعداد 22 نوع مشاهده شد و این تعداد در دو گونه Chlorella vulgaris و Spirulina platensis به ترتیب به 12 و 10 نوع اسید چرب رسید. بیشترین میزان اسید چرب اشباع چند گانه EPA و DHA در گونه Scenedesmus obliques گزارش گردید. بیشترین میزان اسید چرب غیر اشباع متعلق به اسید لینولنیک (C18:3) بود. بیشترین میزان اسید چرب دارای دو باند غیر اشباع در گونه Spirulina platensis برابر با 6/18% مشاهده شد. بیشترین میزان اسید چرب دارای سه باند غیر اشباع در گونه Chlorella vulgaris برابر با 53/48 % اندازه گیری گردید. اسید های چرب غیر اشباع دارای باندهای چند گانه تنها در گونه Scenedesmus obliques مشاهده شد. بیشترین ترکیب اسید چرب موجود در جلبک های مورد مطالعه مربوط به انواع اسیدهای چرب غیر اشباع بود.