بررسي مقايسه‌اي تأثیر تمرينات Frankel و Swiss Ball بر بهبود بالانس و افسردگي افراد مبتلا به مولتيپل اسكلروزيس - Ehsan Ghasemi; Vahid Shayegannejad; Fereshteh Ashtari; Ahmad Chitsaz (مجله پژوهش در علوم توانبخشی, 2012)
مقدمه: مولتيپل اسكلروزيس شايع‌ترين بيماري نرولوژي پيش‌رونده در جوانان بالغ مي‌باشد. اين بيماري باعث تخريب ميلين در آكسون‌هاي عصبي شده، در نتيجه ضايعات عملكردي ايجاد مي‌كند. يكي از مناطق مهم درگير در MS مخچه مي‌باشد. مشكل در اين ساختار باعث ايجاد اختلال در تعادل و ... مي‌شود كه به تبع آن كيفيت زندگي كاهش مي‌يابد. بنابراين استفاده از روش‌هاي كم هزينه و بدون عوارض جانبي براي برطرف كردن اين مشكل ضروري به نظر مي‌رسد. مواد و روش‌ها: اين مطالعه از نوع آينده‌نگر، شبه تجربي و يك سويه كور بوده، كه در سال 88-87 در شهر اصفهان انجام گرفته است. در اين مطالعه طي 10 جلسه، به 23 بيمار مبتلا به MS كه در هر گروه درماني قرار مي‌گرفت، تمرينات Frankel يا Swiss Ball به مدت 45 دقيقه در هر جلسه تحت نظارت مستقيم تراپيست آموزش داده مي‌شد. قبل و بعد از كامل شدن جلسات درماني جهت ارزيابي بالانس و افسردگي به ترتيب از پرسش‌نامه‌هاي معتبر Berg balance scale and beck استفاده شد. جهت تجزيه وتحليل داده‌ها با توجه به كمي بودن آن‌ها در هر گروه از آزمون Dependent t-test و بين دو گروه از Independent t-test موجود در نرم‌افزار آماري 13SPSS استفاده شد. یافته‌ها: بين وضعيت تعادل بيماران، قبل و بعد از درمان در گروه تمرينات Frankel و در گروه تمرينات Swiss Ball تفاوت معني‌داري وجود داشت (01/0 > P). بين وضعيت افسردگي بيماران، قبل و بعد از درمان در گروه تمرينات Frankel و در گروه تمرينات Swiss Ball تفاوت معني‌داري وجود داشت (01/0 > P). بين وضعيت تعادل بيماران، قبل از درمان بين دو گروه تفاوت معني‌داري وجود نداشت (18/0 = P). اما بعد از درمان بين دو گروه تفاوت معني‌داري وجود داشت (01/0 > P). بين وضعيت افسردگي بيماران، قبل از درمان بين دو گروه تفاوت معني‌داري وجود نداشت (29/0 = P). همچنين بعد از درمان بين دو گروه تفاوت معني‌داري وجود داشت (30/0 = P). نتیجه‎گیری: انجام تمرينات Frankel و Swiss Ball به صورت مداوم و با فرض ثابت بودن شرايط بيمار باعث بهبودي در تعادل و افسردگي بيماران مبتلا به MS شد. همچنين تمرينات Frankel در بهبود تعادل مؤثرتر از تمرينات Swiss Ball است. کلید واژه‌ها: مولتيپل اسكلروزيس، تعادل، افسردگي، تمرينات Frankel و تمرينات Swiss Ball