Polimerizasyon öncesi ısıtma işleminin kompozit rezinlerde renk değişimine etkisi - Emel Karaman; Nihan Gonulol (Cumhuriyet Dental Journal, 2013)
Objectives: The aim of this in vitro study was to evaluate the affect of pre-heating on color stability of a microhybrid composite resin Materials and Methods: In this study an A1 shade microhybrid resin composite (Filtek Z250, 3M ESPE) was used after storage in 4 different temperatures (4ºC, 23 ºC, 37 ºC, 55 ºC). Forty disc-shaped specimens were prepared in a teflon mold with a diameter of 10 mm and a depth of 2 mm (n=10). In the first group the specimens were stored in refrigerator at 4 ºC and the 2nd group were kept in room temprature at 23 ºC. In the 3rd and 4th groups a composite warmer (Micerium, S.p.a., Avegno GE, Italy) were used for heating the tubes up to 37 ºC and 55 ºC, respectively. The specimens were light cured for 40 s with a quarts tungsten halogen curing unit (Smart-Lite, Benlioğlu Dental, Ankara, Turkey). The baseline and after 48 hours storage in the coffee solution (Nescafe Classic) the color measurements of the specimens were detected with Vita Easy-Shade digital colorimeter device and ∆E were calculated. The data were analysed with parametric one-way ANOVA and Tukey HSD tests. Results: The composite group pre-heated to 37 ºC and 55 ºC showed significantly lower ∆E values than the groups at 4 ºC ve 23 ºC (p<0.01). Conclusion: Pre-heating of the microhibrit composite caused lower discoloration.Keywords: Composite resins, pre-heating, color stability.  ÖZET Amaç: Bu çalışmanın amacı farklı ön-ısıtma işlemlerinin mikrohibrit bir kompozit rezinin renk değişimine etkisini in vitro incelemektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada 4 farklı ısıda bekletilen (4ºC, 23 ºC, 37 ºC, 55 ºC) A1 rengindeki mikrohibrit yapıda bir kompozit rezinden (Filtek Z250,3M ESPE) 10 mm çapında ve 2 mm derinliğinde 40 adet disk şeklinde örnek hazırlanmıştır (n=10). Bu amaçla örnekler; 1. grupta 4 ºC’de buzdolabında, 2. grupta 23 ºC’de oda sıcaklığında bekletildi. Diğer kompozit tüplerini 37 ºC (3. Grup) ve 55 ºC’ ye (4.Grup) getirmek amacıyla kompozit ısıtma cihazı (Micerium, S.p.a., Avegno GE, Italy) kullanıldı. Hazırlanan örnekler halojen ışık cihazı (Smart-Lite, Benlioğlu Dental, Ankara, Türkiye) ile 40 saniye polimerize edildi. Örneklerin başlangıç renk değerleri Vita Easy-Shade dijital kolorimetre cihazı ile tespit edilip kaydedildi. Daha sonra örnekler hazırlanan kahve solüsyonunda (Nescafe Classic) 48 saat bekletildi. Çıkarılan örnekler yıkanıp kurulandıktan sonra tekrar dijital kolorimetre cihazı ile renk değerleri tespit edilerek renk farklılıkları (∆E) hesaplandı. Renk farklılıkları verileri tek yönlü ANOVA ve Tukey testi kullanılarak değerlendirildi. Bulgular: Polimerizasyon öncesinde 37 ºC ve 55 ºC’ye ısıtılan gruplar arasında anlamlı fark bulunmazken bu gruplarda 4ºC ve 23 ºC’deki gruplardan anlamlı bir şekilde daha düşük ∆E değerleri tespit edilmiştir (p<0.01). Sonuç: Mikrohibrit yapıdaki bir kompozitte polimerizasyon öncesi ısıtma işlemi daha az renk değişimine neden olmuştur.