ETHOS YÖNELİMLİ SİYASİ RETORİK: SİYASAL İTTİFAKLAR ve LİDERLERİN SOSYAL MEDYADAKİ SEÇİM SÖYLEMLERİ ÜZERİNE BİR ANALİZ - Osman Çalışkan (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 2020)
Siyasiretorikte logos ve pathos, söylemin mantıksal kurgusunu ve duyguların etkiliaktarımını düzenler.Ethos ise söylem sahibinin kimliğini ve karakterözelliklerini betimlemeye yarayan alanı düzenler. Bu bağlamda, siyasi kurumlarözellikle seçim dönemlerinde seçmen çözülmesini engellemek ve parti bağlılığınıarttırmak için ethos yönelimli bir retorik yapı inşa ederler. Siyasettepopülist yaklaşımların da körüklediği bu durum toplum içinde ayrışmaya,kutuplaşmaya ve çatışmalara sebep olabilmektedir. Bu araştırma, Türk siyasalyaşamında aşina olunan bu durumu 2019 Yerel Seçimleri özelinde klasik retorikçalışmaları çerçevesinde ele almaktadır. Yukarıda vurgulanan yapıyı ortayakoyabilmek adına olumlu ethos kurgusu ve olumsuz ethos kurgusu şeklinde ikitemel kategoride analiz yapılmıştır. İlk kategori siyasi partinin kendisi,müttefiki ve bağlı olduğu ittifakı, ikinci kategori ise rakip parti, onunmüttefiki ve bağlı olduğu ittifakı içermektedir.