Teória poznania v myslení Ľudovíta Štúra - Dmytro Tomakh (Filozofia, 2024)
Primárnym účelom štúdie je priblížiť spôsob Štúrovej reflexie kategórie pravdy a  jej poznania. Napriek skutočnosti, že nenapísal žiadny ucelený filozofický traktát venovaný tejto filozofickej problematike, rôzne Štúrove články a prednášky prinášajú možnosť rekonštruovať jeho postoj k danej otázke. Výskum tejto problematiky v rámci výskumu dejín slovenského filozofického myslenia nadväzuje na analýzu reflexie európskych filozofických vplyvov v Štúrovom myslení, v ktorej sa okrem vplyvu autorov z prostredia nemeckej klasickej filozofie prejavoval aj vplyv ruského krúžku slavianofilov. Jedným z bazálnych stanovísk slavianofilov, na základe ktorého vymedzili kategorickú diferenciáciu medzi západným a slovanským filozofickým myslením, bola práve odlišná epistemologická tradícia. Štúdia približuje dané súvislosti Štúrovho prístupu k skúmaniu reality, na základe ktorých môžeme komplexnejšie  pochopiť špecifický ráz Štúrovho politického programu, jeho rôzne myšlienkové východiská a prístupy k politickým otázkam.