Я сам і мій гаджет: до питання про вплив персональної техніки на ідентичність особистості - Anton Lempij (Idei, 2014)
Проблематика викладеного нижче матеріалу синтезує в собі актуальні питання феноменології ідентичності і філософії техніки. Виходячи із специфіки взаємодії людини з її технологічними творіннями, автор аналізує особливості сприйняття буденною свідомістю новітнього машинного продукту сучасності - гаджета. На думку автора, сучасні персональні пристрої специфічно впливають на процес формування особистої ідентичності. Структура особливого "впровадження" результатів взаємодії людини з гаджетом в її самосвідомість формується в трьох головних напрямах: перший з них виникає у сфері тілесного простору особи. Ставши особливою частиною цього простору, технічний виріб набуває специфічних якостей, що не відрізняються людиною від сприйняття власної плоті. І гаджет поступово елімінується зі свідомості людини як чистий технічний пристрій; другий - відбиває функціональну винятковість гаджета відносно якісних характеристик його діяльності з іншими технічними пристосуваннями. Призначення гаджета лише віддалено нагадує типове відношення до прагматичного використання технічного предмета. Аплікація дрібних можливостей гаджета, що реалізовується на очах свого власника - це швидше нова функція технічного пристрою, яка ґрунтується на специфічній подібності функцій гаджета до таких функцій свідомості людини як самоконтроль, самоусвідомлення (розуміння себе) і уява; третій - пов'язаний із здатністю гаджетів накопичувати розповідні елементи історії життя своїх власників. У відмінності від інших речей і пристосувань, сучасний гаджет має технічну можливість надавати людині і фрагменти її об’ективованого образу, що, у свою чергу, і надає гаджету значення "надречі". Специфіка рольових функцій гаджета у формуванні ідентичності сучасної особи викликає необхідність подальшого дослідження можливих наслідків впливу сучасних технологій на особливості екзистенції людини у сучасному світі