Sosial kompetanse, samfunnsutvikling og sosialisering - Ivar Frønes (Barn, 2008)
Sosial kompetanse forstås i litteraturen som viktig både i forhold til samfunnsutvikling og arbeidslivets kompetansekrav, og i forhold til sosialisering, som er tema for denne artikkelen. Artikkelen gjennomgår hva som legges i begrepet om sosial kompetanse, hvilke dimensjoner som beskrives som sentrale, og betydningen av slik kompetanse i moderne sosialisering. Gjennom ulike teorier beskrives utviklingen av sosial kompetanse, med vekt på betydningen av slik kompetanse i forhold til problemadferd og forebyggende arbeid. I dette perspektivet diskuteres forholdet mellom sosial kompetanse, sosial kapital og sosial eksklusjon.