Бойові наративи в системі сучасних геополітичних інформаційних війн - Олександр Курбан (Синопсис: текст, контекст, медіа, 2021)
Актуальність представленого в статті дослідження полягає в особливостях і специфіці проблематики роботи з контентом у сучасних медіа. Ці особливості полягають у використанні мультидисциплінарних підходів, що забезпечуватимуть інтегрований ефект. Одним із таких підходів є використання поняття «наратив» у процесах сучасних інформаційних війн, як в інноваційних соціальних, так і в традиційних медіа. Наратив є мультидисциплінарним явищем, це базова одиниця формування тексту в літературознавстві, технологія формування сенсів у філософії, носій ключових меседжів в інтернет-лінгвістиці та засіб пізнання навколишнього середовища в психології. З огляду на заявлену актуальність основним предметом дослідження є процеси створення та використання наративів, що застосовуються для здійснення деструктивного впливу на інтернет-користувачів. Вирішення цього завдання відбувається з використанням таких методів, як аналіз і синтез (на основі результатів попередніх досліджень), спостереження (моніторинг медіа та виявлення конкретних фактів, тенденцій, закономірностей), моделювання (алгоритмів функціонування наративів). У результаті проведеного дослідження було запропоновано та обґрунтовано введення в науковий обіг нового поняття «бойові наративи», що подається як сюжети деструктивного спрямування, які поділяються на супернаративи (основні сюжети) і субнаративи (окремі елементи основних сюжетів). Основним об’єктом дослідження, на основі якого розкрито це поняття, є супернаратив «ностальгія за СРСР» та субнаративи, що його супроводжують. Також було представлено основний алгоритм проникнення деструктивних російських наративів у медіапростір України через три фільтри (російські, проросійські, проукраїнські ЗМІ). У якості перспектив подальшого вивчення представленої в статті проблематики, визначено необхідність поглибленого дослідження механізмів управління інформаційними процесами в медіа та розробки механізмів захисту від інформаційних атак із використанням бойових наративів. Одними з базових передумов таких рішень є формування критичності мислення, інформаційної стійкості та медіаграмотності в українському медіа середовищі.