Tworzenie świadomości zbiorowej w kontekście prowadzenia polityki historycznej przez Federację Rosyjską podczas konfliktu w Ukrainie w 2022 r. - Jarosław Wiśnicki (Świat Idei i Polityki, 2023)
W artykule przedstawiono wybrane problemy aktywności wpływu społecznego w kontekście prowadzonej polityki historycznej przez Federację Rosyjską, podczas agresji na Ukrainę w 2022 r. Podjęta analiza kreowania i rozprzestrzeniania się zagrożeń informacyjnych w wyniku podejmowanych działań przez Rosję w trwającym konflikcie, podyktowana jest coraz większą intensywnością procesów komunikacyjnych na globalne bezpieczeństwo. Opracowanie koncentruje się na przestawieniu tendencji w tworzeniu zagrożeń informacyjnych będących determinantami zagrożeń społecznych. W artykule znaczące miejsce zajmuje analiza prowadzenia polityki historycznej przez Federację Rosyjską uwzględniająca wytwarzanie i kolportowanie informacji zarówno w zakresie propagandy szeptanej, jak również przy wykorzystaniu mediów tradycyjnych oraz nowoczesnych. Zaprezentowany został wpływ i rola mediów masowych na kształtowanie świadomości, odsłaniając mechanizmy kreowania opinii publicznej. Przy pisaniu artykułu posłużono się metodami analizy systemowej oraz krytycznej analizy dyskursu publicznego.