Nefret Söylemi Mecrası Olarak Sosyal Medya: Ekşi Sözlük’te “Bizim Çocuklar” Örneği - Samet Gümüş (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2023)
Nefret söylemi kavramı ile günlük hayatta sıklıkla karşılaşılmakta ve bu durum sıradanlaşmış bir hal almaktadır. İnternet dünyasındaki gelişmeler ve yeni medyanın kullanıcılara sağladığı imkanlar neticesinde günlük hayatta yer edinen nefret söylemi çevrimiçi dolaşıma sokulmakta, yeniden üretilmekte ve niceliği artarak yayılmaktadır. Türkiye’deki internet siteleri içerisinde en çok ziyaret edilen ve en popüler sosyal medya platformları arasında bulunan Ekşi Sözlük’te her gün yüz binlerce entry (içerik) girilmekte ve yaklaşık iki milyon sayfa görüntülenmektedir. Entry sayısının fazlalığı, denetim mekanizmasının olmaması ve kullanıcıların anonim kimlikli olması Ekşi Sözlük’te nefret söylemi içeren paylaşımların yer almasına neden olmaktadır. Bu çalışmada Ekşi Sözlük’teki Türkiye A Milli Erkek Futbol Takımı’nı tanımlayan “Bizim Çocuklar” başlığında bulunan entrylerdeki nefret söylemi içerikleri belirlenmekte ve kategorilendirme yapılmaktadır. Veri analiz programı Nvivo12 kullanılarak entryler ve nefret söylemi unsurları sayısal içerik analizi yöntemiyle incelenmektedir. Araştırma sonucunda Ekşi Sözlük’teki “Bizim Çocuklar” başlığında yer alan entrylerdeki nefret söylemi içeren unsurların EURO 2020 Futbol Şampiyonası’nda Türkiye A Milli Erkek Futbol Takımı’nın oynadığı maçlarda aldığı yenilgilere bağlı olarak arttığı gözlemlenmektedir.