تأثیر تغییرات فصلی بر فعالیت جستجوگری موریانه زیرزمینیAnacanthotermes vagans (Isoptera: Hodotermitidea) - مهدی ضیاالدینی; مرضیه صفار; رحیم غیورفر (نامه انجمن حشره‌شناسی ایران, 2018)
فعالیت جستجوگری موریانه‌های زیرزمینی به‌شدت تحت تأثیر شرایط محیطی بوده و ارتباط مستقیم با خسارت‌زایی آن‌ها دارد و این تغییرات فصلی فعالیت جستجوگری می‌تواند بر موفقیت کنترل موریانه‌های زیرزمینی با استفاده از روش سیستم طعمه‌گذاری تأثیرگذار باشد. موریانه زیرزمینی Anacanthotermes vagans (Hagen) (Isoptera: Hodotermitidae)  به‌عنوان یک آفت شهری مهم در مرکز و نواحی جنوبی ایران مطرح است. این مطالعه با هدف تعیین اثر تغییرات فصلی بر فعالیت جستجوگری و میزان تغذیه چوب در اکوسیستم شهری و در شهر یزد و در یک بازه زمانی دوساله (تیر 1392 تا خرداد 1394) انجام شد. تغییرات جستجوگری این‌گونه با سه متغیر تعداد ایستگاه‌های فعال، جمعیت جستجوگر و میانگین تغذیه چوب که از نمونه‌برداری ماهانه 85 ایستگاه ردیاب و 15 ایستگاه تغذیه‌ای به دست آمد، مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج این پژوهش نشان داد فعالیت جستجوگری موریانه زیرزمینی A. vagans، به طور کامل فصلی است. فعالیت جستجوگری این‌گونه پس از یک توقف سه‌ماهه در اسفند آغاز می‌شود و در تیر و مرداد به بالاترین میزان می‌رسد. مقایسه الگوی تغییرات فعالیت جستجوگری با نوسانات میانگین دما و میزان بارندگی ماهانه نشان داد تغییرات فصلی فعالیت جستجوگری در گونه مورد مطالعه در ارتباط مستقیم با تغییرات دما است. علاوه بر آن به نظر می‌رسد کاهش شدید و ناگهانی دما در زمستان می‌تواند سبب کاهش جمعیت کلنی‌ها شود.