II. Abdulhamitin İslam Birliği Siyasetine Afrikalı Sufi Zümrelerin Güçlü Desteği - Kadir Özköse (Eskiyeni, 2008)
On dokuzuncu asır, dünya Müslümanlarının siyası bağımsızlıklarını kaybetmeleriyle birlikte "Hilafet" kurumundan çok şey bekledikleri bir asırdı. Müslümanlar, Batılıların "Panislamizm" adını verdikleri İslam dayanışmasına eskiden beri kafa yormaktaydı.