ДИФЕРЕНЦІЙОВАНИЙ ПІДХІД ДО ВИБОРУ СПОСОБУ АПЕНДЕКТОМІЇ ПРИ ДЕСТРУКТИВНИХ ФОРМАХ ГОСТРОГО АПЕНДИЦИТУ, УСКЛАДНЕНИХ ТИФЛІТОМ - І. V. Коlocovych; R. А. Sydorenko; К. О. Chykolovets; А. І. Коlosovych (Клінічна хірургія, 2017)
Проаналізовані результати хірургічного лікування 1312 хворих з приводу гострого деструктивного апендициту (ГДА) в останні 5 років. Тифліт під час операції виявлений у 92 (7,01%) хворих, протяжна інфільтрація сліпої кишки - у 56 (60,9%). Запропонований диференційований підхід до вибору варіанту оперативного втручання, удосконалені деякі оперативні методики при ГДА, ускладненому тифлітом (в тому числі лапароскопічні), що дозволило покращити результати лікування хворих та зменшити частоту гнійних ускладнень, тривалість лікування хворого у стаціонарі, витрати на подальше лікування, розширити показання до застосування лапароскопічної апендектомії.