Svet bogov Vzhodnih Alp in Jadrana v stiku z rimsko civilizacijo III: Svet lokalnih božanstev iz Celeje in mestne okolice - Marjeta Šašel Kos (Keria: Studia Latina et Graeca, 2002)
Municipium Claudium Celeiaje skupaj s štirimi drugimi noriškimi naselbinami, ki jih Plinij imenuje oppida ( Virunum, Teurnia, Aguntum in Iuvavum, N. h. 3.146), dobil pravice rimskega municipija pod Klavdijem. Celeja je bila eno najbolj cvetočih mest v Noriku in tudi eno od pomembnih provincialnih administrativnih središč; že pred tem je bila močna keltska naselbina, njeni prebivalci so bili keltski Tavriski. Tavriski so najkasneje v l. stol. pr. Kr. kovali svoj lasten denar (tako imenovane vzhodnonoriške oz. tavriskijske srebrne in tudi zlate novce) in si prizadevali doseči čim več neodvisnosti v okviru Noriškega kraljestva, v katerem so igrali najpomembnejšo vlogo Noriki, ki so kovali svoj denar na Koroškem (t.i. zahodnonoriški novci oz. novci Norikov), krožil pa je tudi na sosednjih območjih.