تاثیر یک دوره تمرین هوازی اجباری در دوران نوجوانی بر اثرات منفی استرس جدایی از مادر بر استرس اکسیداتیو قلبی در رت های نر بالغ - احترام السادات صحافی; مقصود پیری (مطالعات کاربردی علوم زیستی در ورزش, 2020)
زمینه و هدف: استرس زودرس به عنوان عامل خطر توسعه افسردگی و آسیبهای مرتبط با آن شناخته شدهاست. کاردیومیوپاتی نقش مهمی در پاتوفیزیولوژی افسردگی و بیماریهای قلبی - عروقی بازی میکند. شواهد نشان میدهد که فعالیت بدنی منظم در دوران نوجوانی ممکن است بتواند اثرات منفی استرس جدایی از مادر را به عنوان یک مدل حیوانی معتبر افسردگی بر رفتار و عملکرد میتوکندریایی قلبی رتهای بالغ تعدیل کند. روش تحقیق: در این مطالعۀ تجربی، استرس جدایی از مادر در 72 نوزاد رت صحرایی نر بوسیلۀ جدایی آن ها از مادرانشان برای 180 دقیقه در روز پس از زایمان روز دوم تا چهاردهم اعمال شد. سپس حیوانات به طور تصادفی در گروههای مختلف دوازده تایی (فلوکستین و نوارگردان) تقسیم شدند و معالجات را طی دوران بلوغ دریافت نمودند. سرانجام اثرات استرس جدایی از مادر در آزمونهای رفتاری رتها ارزیابی شد. نهایتاً، گونههای اکسیژن واکنشی، گلوتاتیون میتوکندریایی، ATP و رهایش سیتوکروم c در بافت قلبی حیوانات اندازه گیری گردید. با استفاده از آزمون t مستقل و تحلیل واریانس یک طرفه و در سطح معنی داری 05/0≥p؛ داده ها تجزیه و تحلیل شدند. یافتهها: رفتارهای شبه افسردگی بدنبال استرس جدایی از مادر در رتهای صحرایی نر بالغ با اختلال عملکرد میتوکندری قلبی در حیوانات همراه بود. علاوه بر این، نتایج نشان داد که درمان حیوانات با فلوکستین و تمرین اجباری روی نوارگردان طی دوره نوجوانی برخی رفتارهای حیوانی و عملکردهای میتوکندری قلبی را بهبود میبخشد. نتیجهگیری: نتایج این مطالعه قویاً بیانگر اهمیت نوجوانی به عنوان دورهای است که طی آن درمان حیوانات با اجرای تمرین نوارگردان، اثرات محافظتی قابل توجهی بر اختلالات هموستاز انرژی قلبی ناشی از استرس جدایی از مادر دارد.