BAŞKALARI ARACILIĞIYLA İŞGÖRDÜRMEYE İLİŞKİN TARİHSEL BİR ÖRNEKLEM: HEREKE FABRİKASI’NDA YÖNETİM VE ÖRGÜTLENME ANLAYIŞI - Abdülkadir Buluş; Atilla Arıcıoğlu (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2005)
Klasik, modern ve post modern kuramların üzerinde durduğu; başkalarınınasıl en etkin bir biçimde yönetiriz sorusu, kimi zaman kendisini tekrarlayarak kimi zaman ise yeni gelişmelerin içerisinde çözümler arayarak sürecin anlamlanmasına çalışmaktadır. Geçmişe ilişkin örnekler üzerinde yapılan irdelemeler bu anlamda hem bugünün değerlendirilmesinde hem de geleceğe dönük bilginin kullanılmasında önemli bir veri tabanıolarak kullanılabilir. Bu bağlamda 1840’lıyıllarda kurularak hala faaliyet gösteren Hereke Fabrikası, Osmanlı İmparatorluğunun sanayileşme çabasıiçerisinde bir örneklem olarak değil aynızamanda yönetim ve örgüt kuramlarıaçısından da ilginç bulgulara sahiptir. Bu bulgular sadece yerel bir takım çıkarımların ötesinde yönetim ve örgütlenme anlayışına ilişkin uluslar ötesi şirketlere uzanan evrensel bir örnek olarak değerlendirilebilir.