Koncepcija i model preventivnog održavanja tehničkih sistema prema stanju sa proverom parametara stanja - Svetomir Minić (Vojnotehnički Glasnik, 1994)
Izborom koncepcije POPS, koja predstavlja jedan od najperspektivnijih i najekonomičnijih metoda upravIjanja procesima promene stanja i održavanja sistema i primenom razvijenog matematičkog modela koji se temelji na ovoj koncepciji, ostvaruju se značajni efekti u pogledu obezbeđenja zahtevanog nivoa pouzdanosti i gotovosti sistema, istovremeno smanjujući troškove održavanja. Matematički model POPS sa proverom parametara stanja uspostavlja direktne odnose između pouzdanosti i zakonitosti promene parametra stanja posmatranog elementa. Izlazne operacione karakteristike modela (vremenski trenutak prve provere stanja, dozvoljena vrednost parametra stanja signalizaciona tolerancija parametra i vremenski trenutak druge provere stanja) definišu dinamiku provere stanja, i u zavisnosti od rezultata provere elementa preduzimaju se odgovarajući postupci POPS pri čemu se obezbeđuje zahtevani nivo pouzdanosti i postiže maksimalna iskorišćenost resursa rada elementa. Praćenjem promene odabranog dijagnostičkog parametra može se nadzirati promena strukturnog parametra elementa, bez rasklapanja, što predstavlja osnovnu ideju, međutim, do njene realizacije nužno je rešiti problem retrospekcije, dijagnostike i prognoziranja. Rezultatima simulacije modela EKRAN, na datom primeru primene, dokazana je veza između periodičnosti provere stanja i signalizacione tolerancije parametra stanja, pri obezbeđenju željenog nivoa pouzdanosti elementa. Primena ovog modela ograničena je isključivo na elemente sa kontinualnom promenom parametra stanja u funkciji vremena rada. Prikazana metodologija modela EKRAN može se primeniti za razne parametre stanja u procesu POPS sistema. Osnovni preduslov za simulaciju modela EKRAN jeste postojanje informacionog sistema koji obezbeđuje sve potrebne podatke o radu i održavanju sistema.