Exkurs do problematiky majetku územní samosprávy v Polské republice - Petr Mrkývka (Časopis pro Právní Vědu a Praxi, 2004)
Veřejná správa bez ohledu na to, zda je uskutečňována cestou státní správy či veřejné samosprávy, se opírá nejméně o pětici základních pilířů, které ve vzájemné jednotě a souladu vytváří předpoklad ke zdárnému jejímu fungování a naplnění tak účelu její existence ve společnosti. Touto pěticí pilířů lze rozumět: základ postulátni založený na tom, že veřejná správa je společensky účelovou činností, formální základ, kdy legislativa ve formě normativního právního aktu dává k naplnění postulátů veřejné správy zákonný rámec jejich uskutečňování, základ personální, který je založen na tom, že veřejná správa je formou společenského řízení a jde tedy o správu věcí lidí lidmi, materiální základ, jenž je předpokladem produkce (poskytování) jakýchkoliv statků a pro veřejnou správu jako jednoho z producentů ve smyslu subjektovém a jako souhrn specifických statků ve smyslu objektovém a funkčním je jedním z předpokladů pro kvalitní poskytování této specifické služby, a konečně základ mocenský představující ochranu produkce veřejného statku i statku samotného a množnost donucení k jednání, jež je potřebné k naplnění účelu poskytování statku veřejnou správou.