Temiz Aralıklı Kateterizasyon Yapan Hastalarda İdrar Isısı İle Üriner Sistem Enfeksiyonu Takibi - Fikret Erdemir; Osman Demir; Halil İbrahim Tanriverdi; Ufuk Şenel (Sakarya Tıp Dergisi, 2023)
Amaç:Nörojen Mesane tanısı ile Temiz Aralıklı Kateterizayon yapan hastalarda üriner enfeksiyon sık görülmekte tanısında gecikmeler ve zorluklar bulunmaktadır. Çalışmamızda Temiz Aralıklı Kateterizayon yapan hastalarda idrar ısısı ölçümünün, üriner sistem enfeksiyonu tanısına katkısını araştırmaya çalıştık. Materyal ve Method: Nörojen mesane tanısı ile kliniğimizde takip edilen 9 kız 3 erkek hastanın toplam 33 idrar değerlendirmesi çalışmaya dahil edildi. Hastalar poliklinik başvurusunda bilgileri kaydedildikten sonra Temiz Aralıklı Kateterizayon odasında ailesi tarafından Temiz Aralıklı Kateterizayon yapıldı. Noncontact clinical termometre ile hastaya ve idrar numunelerine temas etmeden beden ısıları, idrar kabındaki idrar ısısı ve kateterdeki idrar ısısı Temiz Aralıklı Kateterizayon hemşiresi tarafından kaydedildi. Hasta daha sonra laboratuvar testi olarak idrar kültürü, idrar tetkiki, Hemogram,ve CRP testlerini verdi. Hastanın idrar ısından bilgisi olmadan aynı hekim tarafından hasta değerlendirilerek tedavisi planlandı. Sonuç: Üriner sistem enfeksiyonuna göre hastaların sonuçları incelendiğinde: üriner sistem enfeksiyonu tanısı konulan ve tedavi edilen hastaların beden ısılarında anlamlı bir değişiklik tespit edilememiştir. Üriner enfeksiyon tanısı konulanlan hastaların Temiz Aralıklı Kateterizayon kateterinden gelen ilk idrar ısıları 30.53±1.84oC olarak ölçülürken üriner sistem enfeksiyonu olmayan hastalarda 28.97±1.67oC olarak ölçülmüştür. Temiz Aralıklı Kateterizayon sonrası idrarın toplandığı idrar kabındaki ısı: üriner sistem enfeksiyonu tanısı konulan hastalarda 33.53±2.38oC olarak saptanırken bu değer üriner sistem enfeksiyonu tanısı olmayan hastalarda 31.66±2.59oC olarak saptanmıştır. Bu değerler incelendiğinde hem Temiz Aralıklı Kateterizayon kateterinde hemde idrar kabında ölçülen ısıların üriner sistem enfeksiyonu tanısı konulan hastalarda istatistiksel olarak anlamlı olmak üzere daha düzeyde yüksek olduğu görülmektedir Tartışma: Temiz Aralıklı Kateterizayon yapan hastalarda üriner sistem enfeksiyonu tanısı konulan fakat genel vücut ısısı artmamış hastalarda idrar ısısında istatistiksel olarak anlamlı bir ısı artış olduğunu izledik. Bu artışın sebebinin enfeksiyon bölgesinde oluşan enflamasyona ikincil olabileceğini düşünmekteyiz.