Актуальні питання захисту прав споживачів - A. O. Verbovyi; L. D. Meniv (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право, 2024)
Стаття присвячена дослідженню актуальних питань захисту прав споживачів, що є важливим аспектом у контексті сучасного споживчого ринку. У роботі аналізуються основні проблеми, з якими стикаються споживачі в Україні, такі як порушення гарантійних зобов’язань з боку продавців, а також труднощі, пов’язані з проведенням незалежної експертизи для підтвердження факту неналежної якості товару. Розглядаються критерії які приналежні для якісних товарів та послуг, права споживачів на якісні товари та послуг, а також механізми, які встановлені законодавством для захисту порушених прав споживачів, включаючи право на повернення товару, вимогу заміни товару, зменшення вартості товару, безоплатне усунення недоліків, в тому числі можливість отримання компенсації за товар неналежної якості. Крім того, досліджує роль державних органів у сфері захисту прав споживачів, які забезпечують реалізацію державної політики щодо захисту прав споживачів, а також їх роль у забезпеченні належного захисту прав споживачів, зокрема через проведення перевірок та накладання санкцій на порушників.