La transición interna y externa en España vista por el Foreign Office británico (1975-1986). Entre la democratización, el anclaje en Occidente y Gibraltar - Alan Granadino (Segle XX, 2022)
En aquest article s’analitza com el Regne Unit va percebre tant la transició a la democràcia com la transició de la política exterior espanyola entre el 1975 i el 1986, i com el contenciós de Gibraltar va influir en la percepció i l’actitud del govern britànic davant aquests canvis. L’article està dividit en dues parts.A la primera part es fa un breu resum dels interessos del Regne Unit en la democratització espanyola i de la seva dis- creta intervenció en el procés de canvi polític. La segona part es basa en fonts primàries i se centra en l’actitud britànica cap a la transició de la política exterior espanyola. La combinació de les dues parts proporciona una perspectiva nova, més àmplia, sobre la percepció, els interessos i l’actitud del Regne Unit davant dels canvis produïts a Espanya entre els anys 70 i 80 del segle passat. El que surt a la llum és que, sense intervenir en excés, els britànics van veure complerts els objectius en la transició tant interna com externa espanyola. El govern britànic va intentar afavorir l’entrada i la permanència d’Espanya a l’otan mostrant-se concessiu respecte a Gibraltar.Alhora, els britànics no van dubtar a fer servir el desig espanyol d’entrar a la cee com un factor útil per pres- sionar a favor de la fi de les restriccions sobre el Penyal. Precisament aquest factor va permetre als britànics desvincular fins a cert punt el tema de l’entrada i la permanència d’Espanya a l’otan i el contenciós de Gibraltar, sense renunciar a mantenir la sobirania sobre el Penyal i acabar amb les restriccions vigents des del 1969.