ПРАВОВА ПРИРОДА ВІДНОСИН З ПРИДБАННЯ СЕРТИФІКАТІВ ФОНДУ ОПЕРАЦІЙ З НЕРУХОМІСТЮ - O.V. Ilkiv (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право, 2021)
У статті аналізується правова природа відносин та зміст прав, які виникають на основі договорів з при- дбання сертифікатів фонду операцій з нерухомістю, і зокрема порядок їх реалізації. Автор розглядає харак- тер правовідносин, в яких основна мета це здійснення управителем обов’язків довірчого власника з найбіль- шою вигодою та в інтересах власників сертифікатів фондів операцій з нерухомістю. Аналіз відносин участі у фонді операцій з нерухомістю дозволяє дійти висновку, що довірчі відносини власності можуть трансфор- муватися у абсолютне право власності управителя фонду фінансування операцій з нерухомістю, а інвестори (власники сертифікатів фонду операцій з нерухомістю) фінансують спорудження об’єкта будівництва. Інвестовані кошти у фонд фінансування операцій з нерухомістю спрямовуються на фінансування кон- кретного об’єкта. В подальшому інвестиційному процесі приймають участь інші учасники, в тому числі забудовник, з якими власник сертифікату фонду операцій з нерухомістю, не перебуває в договірних відно- синах. Власник сертифікатів фонду операцій з нерухомістю має право вимагати від управителя дотримання обмежень права довірчої власності у процесі управління фондом. Характеристика відносин з придбання сертифікатів фонду операцій з нерухомістю, де в основі зобов’я- зальних відносин лежить майнове благо, підкреслюється відмінностями і спільностями. Основна відмін- ність полягає в тому, що на відміну від речових правовідносин, які здебільшого передбачають існування об’єкта, момент їх виникнення, включення об’єкта в зобов’язально-правові відносини здійснюється шляхом вчинення дій, які повинні або можуть бути здійснені їх учасниками, або від вчинення яких потрібно утри- матися. Зроблено висновок, що договір про придбання сертифікатів ФОН належить до родового виду договорів управління майном і застосування цього договору у сфері будівництва житла зумовлене лише тим, що в та- кий спосіб залучаються кошти на його фінансування, проте укладення договору про придбання сертифікатів ФОН безпосередньо не має на меті передання у власність житла.