Kialakulhatnak-e okos falvak az Abaúji térségben? - Sikos T. Tamás; Szendi Dóra (Tér és Társadalom, 2021)
Tanulmányunkban az Abaúji térségben folytatott kutatás eredményeire támaszkodva arra szeretnénk választ kapni, hogy egy halmozottan hátrányos helyzetű térségben, ahol a gazdasági és természettudományi innováció alacsony szintű, segíthet-e, és lehet-e a társadalmi innováció a változások motorja. A kérdés megválaszolásához először áttekintjük az okos városok szakirodalmát és azokat a „smart” modelleket, melyek támogatást adhatnak, vagy szóba jöhetnek a fejlesztések során. Ennek során különbséget teszünk a falvak és nagyobb városok esetében alkalmazható modellek között. A modellek és a terepi kutatások alapján megrajzolunk egy lehetséges okos régió modellt, valamint Gephi módszerrel elkészítjük a vizsgált térség hálózatelemzési modelljét, mely a kiskereskedelemi üzletek térbeli elérhetőségéről ad képet. A hálózatok fejlődése és rendszerbe szerveződése további új lehetőségeket nyit meg előttünk. Fontos kérdés, hogy ebben az új helyzetben a városok okosodása hogyan hat ki a térség és a falvak okosodására, azok fejlődésére, vajon a városok okosodásának multiplikatív hatása érezhetően javítja-e a környező településeken élők életminőségét. A falvak ugyanis önmagukban csak kevésbé vagy egyáltalán nem, hanem egy város környezetében, a várossal való interakciók révén válhatnak okossá, innovatívvá és ellenállóképesebbé.