Eriyik Tuz Reaktörlerinde Yakıt Malzemesi Olarak Kullanılan Na Çekirdeğinin Üretim Tesir Kesiti Hesaplamaları - S. Sedat DOĞAN; Veli ÇAPALI; Hasan ÖZDOĞAN; Abdullah KAPLAN (Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Fen Dergisi, 2014)
Özet: Bu çalışmada, eriyik tuz reaktörlerinde yakıt malzemesi olarak kullanılan Na çekirdeğinin üretim tesir kesitleri hesaplanmıştır. Hesaplamalar; 24Mg(p,Î±)21Na, 23Na(n,Î³)24Na, 24Mg(n,p)24Na, 20Ne(d,n)21Na ve 23Na(n,2n)22Na reaksiyonları için 70 MeV parçacık gelme enerjisine kadar denge ve denge–öncesi nükleer reaksiyon modelleri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Denge–öncesi hesaplamalar için; Full Exciton Model, Hibrit Model, Geometri Bağımlı Hibrit Model ve Cascade Exciton Model, denge hesaplamaları için ise; Weisskopf–Ewing Model kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlar, Deneysel Nükleer Reaksiyon Data (EXFOR) Kütüphanesi'nden alınan deneysel değerlerle karşılaştırılmıştır. Ayrıca; 21,22,24Na üretimi için optimum enerji aralıkları belirlenmiştir.