CHINDIAI GLOBÁLIS KIHÍVÁSOK – HAZAI KILÁTÁSOK - JÓZSEF POÓR (Köz-gazdaság, 2020)
Ma nincs olyan nemzetközi menedzsment szakkönyv és publikáció, amelyben nyíltan vagy burkoltan fel ne bukkanna a globalizáció kérdésköre. A problémakör sokféle formában tárgyalható. Így tekinthetjük a nemzetköziesedés sajátos lépcsőfokának, beszélhetünk egy sajátos új minőségről, amely minden tekintetben átalakíthatja a vállalati tevékenységet. Egy biztos: a globalizáció, amit lehet szeretni vagy szidni, lehet az amerikai kapitalizmus gyarmatosító törekvéseit látni benne, kisebb-nagyobb buktatók ellenére töretlenül halad előre. A globalizációban ma már nemcsak a fejlett Nyugat, hanem az egész üzleti világ érintett. A tanulmányban néhány olyan új jelenségre hívjuk fel a figyelmet, amelyek napjainkban vagy a közeli jövőben jelentősen módosíthatják a vállalatok globalizálásának az elmúlt években kialakult jellegzetes irányait. Rámutatunk arra is, hogy ebben az új helyzetben a hazai vállalatoknak milyen sajátos nehézségekkel és lehetőségekkel kell számolniuk.