Akut inme hastalarında Sofia katater ile direkt aspirasyon yönteminin sonuçları - Yılmaz Önal; Murat Veli̇oğlu; Uğur Demi̇r; Volga Ercan; Ezgi Yakupoğlu; Hakkı M. Karakaş (Cukurova Medical Journal, 2020)
Amaç: Bu çalışmada akut iskemik inme hastalarında 6F Sofia katater ile direk aspirasyon yönteminin (ADAPT) etkinliği ve güvenirliğinin gösterilmesi amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza Mart 2017-Temmuz 2019 tarihleri arasında, akut inme nedeniyle başvuran ve ön sistem büyük damar okluzyonu saptanarak Sofia katater ile ADAPT uygulanan 117 hasta dahil edildi. Tandem okluzyonlar ve arka sistem inmeler çalışmaya dahil edilmedi. İşlem sonrası başarılı açıklık oranları, post-operatif kanama komplikasyonları ve hastaların 90. gün modified Rankin Scale (mRS) skorları değerlendirildi. Bulgular: Hastaların 86’sında (%73.5) okluzyon orta serebral arterde (MCA), 31’inde (%16.5) internal karotis arter (ICA) tepe kısımdaydı. Açıklık oranları Thrombolysis in Cerebral Infarction (Tici) skorlamasına göre değerlendirildi. Başarılı rekanalizasyon (Tici ≥ 2b) %83.7, 90. gün iyi klinik sonuç (mRS 0-2) %43.5 olarak bulundu. Semptomatik kanama ise hastaların %7.69’unda görüldü. ADAPT ile başarılı açıklık sağlanamayan ve ek olarak stentretriever kullanılan 32 hastada başarılı açıklık %59.3 idi. %15.3 hastada mortalite izlendi.Sonuç: Sofia, hastaların birçoğunda okluzyon seviyesine kadar ilerleyebilmesi, kost-efektif olması ve ADAPT ile yüksek başarılı açıklık oranları sağlaması ile endovasküler inme tedavisinde etkili ve güvenli bir şekilde kullanılabilir