Історіографія дослідження науково-просвітницької та управлінської діяльності Василя Каразіна (друга половина ХІХ ст. – 20-ті рр. ХХ ст.) - Ольга Майструк (Педагогічний дискурс, 2013)
У статті здійснено історіографічний аналіз дослідження науково-просвітницької та управлінської діяльності Василя Каразіна. Визначено необхідність історіографічних досліджень в історії педагогіки, зокрема дослідження педагогічних персоналій. Здійснено періодизацію науково-просвітницької та управлінської діяльності ученого. Проте для глибшого зʼясування ролі й значення творчої спадщини В.Каразіна схарактеризовано перший етап творчої діяльності просвітника. Фактичний матеріал біографічних праць В.Каразіна і досі має велику цінність для створення біографії ученого з позицій сучасності, наукового дослідження його різнобічної діяльності. Встановлено, що повною мірою розкрито дослідження його як громадського, політичного діяча. Однак наукова і просвітницька спадщина В.Каразіна вивчалася, фрагментарно, а його внесок був недооцінений у розвитку просвітництва в Україні.