E-Sağlık Okuryazarlığı ve Akılcı İlaç Kullanımı Farkındalığı Arasındaki İlişkinin Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma - Nurperihan Tosun; Haydar Hoşgör (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 2021)
Akılcı İlaç Kullanımı Farkındalığı (AİKF), tedavi sürecinin başarısında yaşamsal bir rol oynar. İlaç kullanımının, bireylerin karar verme mekanizmaları ile ilişkili olduğu düşünüldüğünde, AİK ve E-Sağlık Okuryazarlığı (E-SO) düzeylerinin birlikte değerlendirilmesi önem arz etmektedir. Dolayısıyla bu çalışmanın temel amacı; bireylerin E-SO düzeyleri, AİKF algıları ve internet kullanım düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışmanın ikincil amacı ise; katılımcıların sosyo-demografik ve sosyo-ekonomik nitelikleri ile hem E-SO, hem de AİKF arasında anlamlı bir farklılığın olup olmadığını ortaya koymaktır. Anket yöntemi kullanılarak Sivas ilinde gerçekleştirilen çalışma 459 katılımcı ile yürütülmüştür. Çalışma sonucunda katılımcıların orta düzeyin biraz üzerinde bir E-SO düzeyine ve yüksek düzeyde AİKF düzeyine sahip oldukları hesaplanmıştır. E-SO ile AİKF arasında 0,215 düzeyinde; E-SO ile internet kullanımı arasında ise 0,549 düzeyinde pozitif ve anlamlı ilişkiler saptanmışken (p0,05). Ayrıca 31 yaşından küçüklerin, bekârların, en az üniversite mezuniyetine sahip olanları ve işsizlerin diğerlerine kıyasla daha yüksek E-SO ve AİKF düzeyi ortalamalarına sahip olduğu ve istatistiksel açıdan ilgili farkların anlamlı olduğu saptanmıştır. Özetle; bireylerin internet kullanım düzeyleri arttıkça E-SO düzeyleri, E-SO düzeyleri arttıkça da AİKF düzeylerinin yükseldiği sonucuna varılmıştır.