Kat Mülkiyetinde Kat Malikinin Mimari Projeye Aykırı Yapı Yapması - Süheyla Zorlu (Necmettin Erbakan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 2023)
Kat Mülkiyeti Kanununun 19 uncu maddesinde kat maliklerine ana taşınmazın mimari durumunu koruma yükümlülüğü yüklenmektedir. Kat mülkiyetine konu olan bir taşınmazda mimari projeye aykırı yapı yapılması halinde kat maliki/malikleri mahkemeye başvurarak hâkimin müdahalede bulunmasını isteyebilir. Mahkeme istem üzerine yapacağı incelemede mimari projeye aykırı yapının varlığına kanaat getirirse, bu yapının ortadan kaldırılarak mimari projeye uygun hale getirilmesine karar vermelidir. Ayrıca yükümlülüğüne aykırı davranan kat maliki aleyhine tazminat talebinde de bulunulabilir. Şartlarının mevcut olması halinde mahkeme tazminata da hükmetmelidir.