Методика ремонту опорних вузлів надземних ділянок магі¬стра¬ль¬них газопроводів з використанням мобільних підіймальних пристроїв - А. О. Кичма; Р. Я. Предко; Ю. Я. Новіцький (Науковий вісник НЛТУ України, 2022)
Здійснено огляд останніх досліджень щодо безпечної експлуатації та раціональних сучасних технологій ремонту опорних вузлів надземних ділянок тривало експлуатованих магістральних газопроводів (МГ), які пролягають через водні перешкоди чи заболочені ділянки. Встановлено, що використання під час ремонту надземних переходів МГ, що пролягають через русла річок і заболочені ділянки, гусеничних трубоукладачів і великовантажних підіймальних кранів, значно погіршують екологію навколишнього середовища і збільшують сумарні матеріальні затрати за виконані роботи. Запропоновано технологію ремонту опорних вузлів надземних ділянок МГ без зупинки транспортування газу за допомогою мобільних підіймальних пристроїв. Використання розробленої конструкції мобільного підіймального пристрою і запропонованої методики проведення ремонту опорних вузлів надземних ділянок тривало експлуатованих МГ за допомогою переносних підіймальних пристроїв дає змогу виконувати ремонтні роботи без зупинки транспортування газу і зменшити шкідливий вплив на довкілля. Використовуючи метод скінченних елементів побудовано математичну модель з визначення напружено-деформованого стану елементів опорного вузла МГ і складових підіймального пристрою. Сформульовано рекомендації щодо оптимальних розмірів деталей мобільного підіймального пристрою і технологічних параметрів виконання ремонтно-відновлювальних робіт опорних вузлів надземних ділянок МГ. Отримані математична модель та графічні залежності показують, що збільшення відхилення положення трубопроводу від проєктного призводить до перерозподілу сумарних реакцій на опорних вузлах. Результати проведених досліджень дають змогу покращити ефективність регулювання взаємного положення елементів опорних вузлів ділянок МГ на надземних переходах.